11.3.2020 13:57

Yliopisto julkaisi Avoimen oppimisen linjauksen

Koulutus ja opetus

Oppimisen avoimuus laajentaa oppimaan pääsyä madaltamalla esteitä ja lisäämällä saavutettavuutta.

Oppimisen avoimuuden yhteydessä keskeisiä käsitteitä ovat: Avoimet oppimateriaalit, jotka ovat maksuttomaan käyttöön vapaasti tai vähin rajoituksin annettuja opetus-, oppi- ja tutkimusmateriaaleja. Avoimet opetuskäytännöt puolestaan tukevat avointen oppimateriaalien tuottamista ja käyttöä. Lisätietoja Avointiede-sivustolta.

Avoin oppiminen Oulun yliopistossa:

1. Suosittelemme opettajille oppimateriaalien avaamista ja avoimen verkko-opetuksen järjestämistä. Tuemme strategisilla toimilla täyteen avoimuuteen tähtäävää opetusta.
  2. Opetuksen ja opetusmateriaalien avaajan vastuulla on varmistaa, että hänellä on tarvittavat oikeudet materiaalien avaamiseen (mm. tekijänoikeudet).
  3. Suosittelemme lisensoimaan avoimet oppimateriaalit Creative Commons - CC BY -lisenssillä. Tarvittaessa voi käyttää non-commercial tai share-alike tarkenteita. Suositeltava muoto lisenssille on: © [Tekijän nimi], Oulun yliopisto 2020 CC BY.
  4. Edellytämme kaikkien merkittävällä panoksella oppimateriaalin tekemiseen osallistuneiden huomioimista, myös opiskelijoiden.
  5. Suosittelemme julkaisemaan opetuksen videomateriaalit Oulun yliopiston Vimeo-tilillä.

Linjaus www-sivuilla. Ohjeita löytyy yliopiston LibGuides -sivustolta.