laboratory
28.1.2020 13:41

THL:n ohjeistus: Ajankohtaista Wuhanin koronaviruksesta

Kiinan Wuhanissa on todettu alkuvuonna keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on tunnistettu uusi koronavirus (2019-nCoV).

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa ja päivittää tuoreimmat tiedot taudin esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi sivuilleen https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/wuhanin-koronavirus . Tilannetta kannattaa seurata tuolta sivulta.

Kiinaan matkustamista ei ole kielletty, mutta tarvetta tulee harkita tarkoin. Monet lentoyhtiöt ovat keskeyttäneet lennot Manner-Kiinaan ja muutokset ovat jatkossakin mahdollisia. Kiinasta poispäin matkustaminen voi olla  tilanteen mahdollisesti edelleen muuttuessa hyvin vaikeaa.

Tilanne edelleen rauhallinen

Oulun yliopiston koordinoimien vaihto-ohjelmien kautta ei ole kevätlukukaudella opiskelijoita Kiinassa. Kiinasta on tammikuussa saapunut pieni määrä opiskelijoita Oulun yliopistoon, mutta ei Wuhanin alueelta. Maiden välillä on normaalia matkailua ja liikkumista, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitää sairastumisen riskiä edelleen pienenä.

Työntekijät, jotka ovat varanneet matkoja matkatoimisto CWT:n kautta, saavat tekstiviestinä mahdollisia terveys- ja turvallisuusvaroituksia.

Toimintatapa koronavirusinfektiota epäiltäessä

• Oireena korkea kuume, johon liittyy yskää tai hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa epidemia-alueelta  poistumisen jälkeen tai henkilö on ollut läheisessä kontaktissa Wuhanin koronavirukseen sairastuneeseen  henkilöön

Koronavirusinfektiota epäiltäessä tulee ensisijaisesti ottaa puhelimitse yhteyttä oman alueen sairaalan tai  terveyskeskukseen, Mehiläisen lääkäriin, Oma Työterveys -puhelinpalveluun tai digiklinikkaan.

• Koronavirustartuntaa epäiltäessä arvion tilanteesta tekee aina lääkäri ja hän konsultoi tarvittaessa alueensa infektiolääkäriä, joka tekee päätöksen jatko-ohjauksesta.

• Mehiläisessä noudatetaan THL:n ohjeistuksia koronavirustapauksia epäiltäessä. Mehiläisessä paikan päällä olevat epäillyt koronavirusinfektioon sairastuneet ohjataan omiin odotus- ja vastaanottotiloihin.

Matkatyö

• Matkatyössä tulee huomioida ulkoministeriön matkustusohjeet ja -tiedotteet.

• Ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista Wuhanin kaupunkiin sekä muualle Hubein maakuntaan.

• Suomen suurlähetystö Pekingissä seuraa tilannetta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa

• Matkatyön riskien arvioinnissa auttaa nimetty työterveyslääkäri.

• Matkatyössä tulee kiinnittää erityistä huomiota käsihygieniaan ja suositellaan välttämään eläinkontakteja ja  varsinkin toreja, joissa myydään eläviä eläimiä

• Matkalla/ulkomailla sairastuneiden suositellaan noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita ja  hakeutumaan lääkärin hoitoon.

Tartunnan ehkäisy

• Tehosta omaa käsihygieniaasi: Pese kädet vedellä ja saippualla. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä  alkoholipitoista käsihuuhdetta.

• Käytä kertakäyttöpyyhkeitä käsien kuivaamiseen. Älä käytä yhteispyyhkeitä.

• Vältä kosketusta eläimiin ja niiden eritteisiin, etenkin ruokamarkkinoilla, missä myydään paljon eläviä ja kuolleita eläimiä.

• Noudata epidemia-alueilla paikallisten viranomaisten ohjeita ja suosituksia taudin torjunnasta.